У ГПУ заявляють, що дані із телефону журналістки Седлецької необхідні слідству

У Генеральній прокуратурі Україні запевняють, що не будуть прослуховувати зміст розмов головного редактора програми «Схеми» Наталки Седлецької, а також не здійснюватимуть втручання в її професійну діяльність та особисте життя.

Як ідеться у заяві речника ГПУ Андрія Лисенка, дані з телефона журналістки за період понад 1,5 року необхідні слідчим «для встановлення часу, дати та місця (геолокації) ймовірного розголосу даних з обмеженим доступом керівником НАБУ» Артемом Ситником.

«Документи з інформацією оператора телекомунікацій, до яких надано доступ судом, не включатимуть змісту розмов. Мова також не йде про прослуховування вказаної особи та інших абонентів. При цьому не здійснюватиметься жодного втручання в професійну діяльність та особисте життя», – написав Лисенко у Facebook.

Він підтвердив, що згідно з ухвалою суду Генпрокуратура отримає інформацію з телефону журналістки за 17 місяців.

«Цей період починається з моменту припинення негласних заходів щодо цивільної дружини К. Кулика Ірини Німець до дати реєстрації кримінального провадження, у межах якого досліджуються ці обставини», – написав Лисенко.

27 серпня Печерський районний суд Києва на вимогу Генеральної прокуратури дав їй дозвіл отримати від провайдера інформацію з телефону керівника програми журналістських розслідувань «Схеми». В ухвалі йдеться про надання доступу слідства до дзвінків та смс-повідомлень журналістки від липня 2016-го по листопад 2017 року та до даних про місце розташування її телефону впродовж цих 17 місяців.

​Радіо Свобода обурене цією ухвалою. Адвокат Радіо Свобода Анатолій Попов назвав цей захід надмірним і таким, що «порушує як у цілому права людини на повагу до приватного життя, так і тиск на роботу журналіста в рамках виконання його професійних обов’язків і незаконний доступ до джерел інформації журналіста».

Команда «Схем» розцінює отримання ГПУ цієї інформації як спробу тиску на редакцію і незалежну журналістику. Антикорупційна організація «Transparency International Україна» засудила ухвалу суду і висловила Седлецькій підтримку.

Наталія Седлецька – володар численних журналістських нагород як українських, так і міжнародних. Лауреат нагороди «Світло справедливості» в 2017 році. Стипендіат премії імені Вацлава Гавела на 2013-2014 академічний рік (спільна програма Радіо Свобода і МЗС Чехії). Переможець низки конкурсів журналістських розслідувань. Член міжнародної мережі журналістів-розслідувачів Orginized Crime and Corruption Reporting project (OCCRP). Лауреат премії «За поступ у журналістиці» імені Олександра Кривенка.

«Схеми: корупція в деталях» – щотижнева телевізійна програма журналістських розслідувань та аналітики про високопосадову корупцію, яка виходить в ефір з липня 2014 року. Спільний проект Радіо Свобода й телеканалу «UA:Перший».

У кожному випуску «Схем» у прізвищах та деталях ідеться про зловживання чиновниками наданою їм владою, статки держслужбовців та конфлікт персональних інтересів з державними, кумівство, розпил, афери та корупційні схеми.

ваше враження:

Discover more from УКРОПИ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading