Технологічні монстри обмежують конкуренцію та консолідують владу, намагаючись контролювати все

Технологічні монстри

Google обслуговує понад 88% всіх пошукових запитів у світі. У 2014 році прибуток найбільшого сайту електронної комерції Amazon сягнув 88 млрд дол. Facebook має майже 1,5 млрд активних користувачів на місяць в усьому світі. Apple стала першою компанією, капіталізація якої сягнула 700 млрд дол.

Це відображає олігополістичність багатьох ключових технологічних галузей.

Apple та Google – на ринку програмного забезпечення для телефонів, Microsoft – на ринку операційних систем для ПК, Google – як найбільший пошуковик, Facebook – як найбільша соцмережа, Amazon – найбільший портал електронної комерції. У більшості випадків майже 80% ринку належить одному чи двом монополістам.

Технологічні монстри обмежують конкуренцію та консолідують владу, виходячи на нові ринки. Як і великі корпорації минулого, вони хочуть контролювати все.

Агресивно інвестуючи, так звана банда чотирьох – Microsoft, Apple, Facebook та Google – давно перетворилася на величезні технологічні конгломерати, які, крім основного бізнесу, починають проникати у все більш віддалені галузі.

Контроль за величезними ресурсами з боку невеликої групи високотехнологічних компаній дозволяє їм шукати можливості для розширення у нові ринки.

Однак масове поглинання компаній монстрами може уповільнити технологічний прогрес. Традиційні центри впливу – Нью-Йорк і Лос-Анджелес – поступаються позиціями новим бізнес центрам – Кремнієвій долині та Сан-Франциско.

На боці “банди” – необмежені капітальні ресурси, технічний потенціал та авторитет. Однак незважаючи на все, навіть у дуже багатих та самовпевнених компаній є привід для хвилювання. На думку деяких економістів, зараз спостерігається уповільнення темпів технічного прогресу.

У 1980-х роках США пережили комп’ютерний бум, який створив широкий спектр компаній і здорову конкуренцію на ринку. Зараз відбувається зворотний процес.

Наскільки кращим став би алгоритм пошуку Google, або як би швидко змінювалася операційна система від Microsoft, яка не може зробити якісний стрибок з часів появи у 1980-х роках, якби вони мали нормальну конкуренцію? Сказати складно.

Компанія починає все більше інвестувати у робототехніку, енергетичну генерацію, картографію та автомобілі без водіїв – сфери з величезним потенціалом, які мають лише непрямий стосунок до основної діяльності компанії.

Недавнє придбання стартапу Nest за 3,2 млрд дол – компанії, заснованої вихідцем з Apple Тоні Фаделлом, дозволить Google вийти на ринок “розумних будинків”, який є частиною так званого інтернету речей.

Такі інвестиції та міжгалузеві зв’язки можуть докорінно змінити компанію. Як вважає ветеран індустрії Майкл Мейс, Google перетворюється на пост-модерний конгломерат. Мета компанії, каже він, – не домінувати на ринку пошуку чи навіть в інтернеті, а контролювати все, що використовує інформаційні технології.

З 2005 року Facebook купив близько 50 компаній, більшість з яких зникла безслідно. Така доля спіткала Nextstop, Hot Potato, Drop.io та багато інших. Генеральний директор Facebook Марк Цукерберг пізніше підтвердив, що Facebook, як правило, купує компанії, щоб отримати талановитих працівників.

Як і інші технологічні монстри, Facebook прагне будь-що розширювати свою імперію. У більшості випадків це означає поглинання технологій. Проте є і винятки.

Такими стали придбання компанії Oculus VR – розробка окулярів віртуальної реальності – та ProtoGeo Oy – розробка додатку фітнес-трекеру Moves. Схоже, їх інтегрувати в соціальну мережу не вдалося, принаймні поки що.

Поглинання ж пошукової системи The Find, яка позиціонувала себе як “єдиний засіб для пошуку у всьому торговому інтернеті”, є цікавим у тому сенсі, що воно чітко показує, як технологічним велетням врешті-решт стає тісно на своєму ринку.

Цей пошуковик дозволяє чітко визначати вид товарів та шукати їх в інтернет-рітейлерів – Target, Nordstrom, Zappos, Amazon, Ebay, Etsy. Проте і його закрили з прицілом інтегрувати у соціальну мережу. Це означатиме вторгнення в сферу інтересів одразу двох технологічних гігантів – Google та Amazon.

За останні шість місяців акції Amazon зросли майже на 50%. Це відбувалося на тлі поліпшення рентабельності компанії та зростання у сегменті хмарних сервісів.

Amazon також інвестує в майбутнє. Серед напрямків – платформа для відеоігор Twitch, фірма Kiva Systems з розробки системи складських роботів, багатомовна голосова система від Ivona та виробник мікроелектроніки Annapurna Labs.

Поки компанія розробляє технології, вона не заважає конкурентам. Коли ж у неї з’являються аналоги, то виявляється, що платформа Amazon корисна не для всіх.

Так, компанія вирішила припинити продавати “застарілі версії” Google Chromecast та Apple TV – системи, які дозволяють інтегрувати різні пристрої з телевізором. Серед таких систем вони за популярністю знаходяться на другій і четвертий сходинках, тоді як подібна платформа від Amazon – Fire TV – програє конкурентам.

Apple робить ставку на бренд та закритість системи, і це працює. Потрапивши в її тенета, назад не повертаються. Принаймні так вважають адепти компанії. За даними Forbes, бренд компанії коштує більше 145 млрд дол, а її ринкова капіталізація з 2009 року збільшилася майже у вісім разів до 725 млрд дол.

За пронозами інвестиційного банку Goldman Sachs, ціна акцій компанії може зрости ще на 43% до 163 дол за акцію протягом наступних 12 місяців. За словами аналітиків, Apple вже не є суто виробником техніки. Впроваджуючи все більше сервісів, вона стає схожою на Google та Facebook.

Коли акції компанії досягнуть показника 172 дол за штуку, Apple стане першою компанією, капіталізація якої перевищить 1 трлн дол. Беззаперечно, велику частину успіху компанії можна пов’язати з її співзасновником Стівом Джобсом, людиною, яка любила контролювати все.

Технологічні монстри продовжують рухатися все далі від свого інноваційного коріння. Багато хто з них переймає боязкий бюрократичний дух, що відповідає потребам інвесторів, та фокусується на поглинаннях, збереженні усталених бізнес-процесів або просто придушенні конкуренції всіма способами.

Великі технологічні компанії, використовуючи патенти, армади адвокатів та армії лобістів, створили потужні бар’єри для виходу на ринок нових учасників.

Очевидно, щоразу, коли ринок занадто концентрований в одних руках, споживачі платять більше, а інновації при цьому страждають.

Проте інстинкт самозбереження для гігантів, бізнес-цикл яких все частіше суперечить інноваційному розвитку, якраз і може стати причиною їх кінця. Рано чи пізно вони впадуть під натиском нових компаній, які здатні швидко змінюватися та існувати поза старою парадигмою конгломератів минулого.

Правда України

ваше враження:

Discover more from УКРОПИ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading