М’янма: нобелівська лауреатка захищає рішення суду відправити журналістів Reuters до в’язниці

Лауреатка Нобелівської премії миру, генеральний секретар м’янмарської партії «Національна ліга за демократію» Аун Сан Су Чжі стала на бік рішення суду М’янми, який засудив двох журналістів Reuters у справі про порушення закону про державну таємницю.

«Вони не були ув’язнені тому, що вони журналісти. Вони були ув’язнені, тому що… суд вирішив, що вони порушили закон про державну таємницю», – сказала Су Чжі під час міжнародного заходу в столиці В’єтнаму Ханої 13 вересня.

За її словами, журналісти мали «всі права на апеляцію на рішення і вказати, чому рішення було неправильне».

Правозахисна організація Human Rights Watch розкритикувала позицію Су Чжі.

«Вона не розуміє, що справжнє «верховенство закону» означає поважати свідчення, наведені в суді, діяти на основі чітко визначених та пропорційних законів», – заявили в HRW.

Правозахисники додали, що судова влада повинна бути незалежною від впливу уряду або силовиків.

3 вересня суд у М’янмі засудив журналістів Reuters Ва Лона і Кіява Кое Оо до семи років в’язниці. Їх затримали у грудні 2017 року. За словами репортерів, це відбулося після того, як двоє поліцейських передали їм документи в ресторані. Журналісти пояснювали, що отримали папери під час висвітлення насильства в м’янмарському штаті Ракхайн. Обидва не визнають своєї провини.

ООН, ЄС і низка країн, включно зі Сполученими Штатами, Канадою, Австралією, закликали виправдати журналістів.

Сотні тисяч представників мусульманської меншини рохінджа почали втікати з М’янми у серпні 2017 року, коли військові влаштували розгін у Ракхайні після нападу підозрюваних бойовиків рохінджа на армійські бази і поліцейські пункти, у результаті чого 12 співробітників служби безпеки загинули. Армія заявила, що вбила близько 400 підозрюваних бойовиків.

Військових М’янми звинувачували у жорстокому поводженні з сотнями тисяч цивільних рохінджа і спаленні сіл меншини після нападів підозрюваних бойовиків рохінджа минулого літа.

ваше враження:

Discover more from УКРОПИ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading