Седлецька – Луценку: Не давати свідчень про зустрічі «не під запис» – право, захищене законом

Генеральний прокурор Юрій Луценко у коментарях у соціальній мережі Facebook написав, що слідству потрібні дані про місцеперебування телефона журналістки Наталії Седлецької за 17 місяців, оскільки вона відмовилася свідчити на допиті «про час зустрічі з керівництвом НАБУ». Седлецька наголошує, що не надавати інформацію про зустрічі із джерелами – це її професійний обов’язок і захищене законом право.

«Журналіст є свідком у справі про розголошення таємниці слідства. Фоноскопічна експертиза встановила належність голосу керівникові НАБУ [Артему Ситнику]. Але слідство зобов’язане встановити час події. Журналіст відмовилася давати інформацію про час зустрічі з керівництвом НАБУ. Тому в нас нема іншого варіанту, як отримати за рішенням суду інформацію про локалізацію мобільного телефона журналіста за час, коли почалося прослуховування і розголошення даних потерпілої», – написав генпрокурор.

Він додав, що «жодної інформації про контент розмов журналіста слідство не потребує».

Седлецька неодноразово наголошувала, що не може давати свідчень про зустрічі у форматі «не під запис» зі своїми джерелами, посилаючись на відповідні норми в законодавстві та норми журналістської етики.

«Я можу й буду давати свідчення про мої опубліковані матеріали, щоб допомагати офіційному слідству. Але про те, з ким і коли я мала спілкування у форматі «оф зе рекорд», – ні. Кого б це не стосувалося – Ситника, Луценка, викривача корупції в районній лікарні чи міжнародній корпорації. Це мій професійний обов’язок і право, захищене законом», – казала Седлецька після допиту в ГПУ.

Також Седлецька процитувала пункт 6 частини 2 статті 65 Кримінально-процесуального кодексу України: «Не можуть бути допитані як свідки: журналісти ­– про відомості, які містять конфіденційну інформацію професійного характеру, надану за умови нерозголошення авторства або джерела інформації». 

27 серпня Печерський районний суд Києва на вимогу Генеральної прокуратури дав їй дозвіл отримати від провайдера інформацію з телефону головного редактора програми журналістських розслідувань програми «Схеми» Наталки Седлецької. В ухвалі йдеться про надання доступу слідства до дзвінків і смс-повідомлень журналістки з липня 2016-го по листопад 2017 року та до даних про місцерозташування її телефону протягом цих 17 місяців. 5 вересня журналістка Крістіна Бердинських заявила, що суд ухвалив щодо неї аналогічне рішення.

Такі рішення суду викликали широку критику редакцій ЗМІ, політиків, активістів і журналістів як такі, що порушують право людини на приватне життя й чинять тиск на незалежні ЗМІ.

ваше враження:

Discover more from УКРОПИ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading