Народні депутати розповіли про зустріч із Луценком через ситуацію навколо Седлецької

Народні депутати 5 вересня зустрілися з генеральним прокурором України Юрієм Луценком через рішення Печерського районного суду Києва надати ГПУ доступ до інформації з телефону головної редакторки програми журналістських розслідувань «Схеми» Наталки Седлецької.

«Генпрокурор повідомив нам, що слідчий буквально вчорашнім зверненням обмежив оцей рівень втручання в діяльність журналіста не періодом у 17 місяців, а територією. Зокрема, де розташована [будівля] НАБУ. Й інші зустрічі журналіста не будуть підпадати», – сказала голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова Вікторія Сюмар.

Її перша заступниця Ольга Червакова зазначила, що дозвіл на зняття інформації з телефонів є й щодо журналістки Крістіни Бердинських. Народний депутат від «Самопомочі» Олена Сотник, зі свого боку, розповіла, що спочатку зніматимуть дані лише про місцезнаходження мобільних телефонів.

«Але у майбутньому, коли буде встановлено збіг дат, що вони перебували в одному місці в один час… Тоді буде отримано доступ до всіх СМС, текстових повідомлень із цих мобільних телефонів», – сказала Сотник.

27 серпня Печерський районний суд Києва на вимогу Генеральної прокуратури дав їй дозвіл отримати від провайдера інформацію з телефону головного редактора програми журналістських розслідувань програми «Схеми» Наталки Седлецької. В ухвалі йдеться про надання доступу слідства до дзвінків і смс-повідомлень журналістки з липня 2016-го по листопад 2017 року та до даних про місце розташування її телефону протягом цих 17 місяців.

Читайте також: 10 запитань від «Схем» до генпрокурора Юрія Луценка

Радіо Свобода обурене цією ухвалою. Адвокат Радіо Свобода Анатолій Попов назвав цей захід надмірним і таким, що «порушує як у цілому права людини на повагу до приватного життя, так і тиск на роботу журналіста в рамках виконання його професійних обов’язків і незаконний доступ до джерел інформації журналіста».

У Генпрокуратурі запевняють, що дані з телефону журналістки необхідні слідству для розслідування «за фактами можливого розголошення директором Національного антикорупційного бюро України Артемом Ситником відомостей, що становлять державну таємницю».

5 вересня журналістка Крістіна Бердинських повідомила, що суд надав Генеральній прокуратурі України доступ до інформації і з її телефону.

ваше враження:

Discover more from УКРОПИ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading