Пов’язана з Мартиненком австрійська фірма продовжувала отримувати мільйонні держконтракти попри справу НАБУ – «Схеми»

Державне публічне акціонерне товариство «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» у 2017 році продовжило укладати контракти на постачання титанової продукції з австрійською фірмою-посередником Bollwerk, яка пов’язана з колишнім народним депутатом Миколою Мартиненком. Співпраця продовжилась попри те, що в цей період вже тривало розслідування НАБУ щодо збитків державі, завданих посадовцями державного підприємства в результаті збуту продукції через цю фірму за заниженими цінами. Загальна сума нових контрактів, укладених з Bollwerk за 2017 рік, сягнула понад 53 мільйонів доларів. Про це йдеться в розслідуванні програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший») «Титанове збагачення» Миколи Мартиненка».

«Схеми» порівняли вартість продукції, за якою державне підприємство відпускало продукцію через компанію Bollwerk, та виявили, що для цієї фірми вона була вдвічі-втричі дешевша, аніж під час розрахунків напряму з кінцевим споживачем.

Наприклад, за даними із джерел із Державної фіскальної служби, у травні 2017 року за поставку ільменітового концентрату одній російській компанії об’ємом у 22 тонни Bollwerk заплатила державній компанії близько 4 тисяч доларів – тобто 18 центів за кілограм. У тому ж місяці поставка такої самої сировини такого ж об’єму іншій російській компанії, але напряму, без посередника – коштувала удвічі більше – близько 8 тисяч доларів, або 35 центів за кілограм. При цьому умови поставки товару були однаковими.

І «Об’єднана гірничо-хімічна компанія», і фірма Bollwerk фігурують у кримінальному провадженні НАБУ щодо корупційної схеми з продажу титанової продукції. За версією слідства, австрійська фірма купувала титанову продукцію за заниженими цінами, а продавала закордонному споживачу – за ринковими. Така співпраця завдала збитків державі у понад 13 мільйонів доларів або майже 300 мільйонів гривень, мовиться у розслідуванні.

«Як встановлено в ході досудового розслідування, ця компанія Bollwerk афілійована зі службовими особами «ОГХК», – повідомила старший детектив Олена Кролевецька, мовиться у розслідуванні «Схем».

Компанія-посередник Bollwerk згадується в іншій справі, яку також розслідує НАБУ і в якій фігурує Микола Мартиненко. За версією слідства, на рахунки Bollwerk та на користь екс-депутата нібито перераховувалась частина коштів, отриманих від угоди між державним підприємством «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» та фірмою Steuermann.

Steuermann закуповувала урановий концентрат у постачальника з Казахстану за меншою ціною, а продавала українському державному комбінату – за більшою. Сума переплати «осідала» на рахунках цієї компанії-посередника. Steuermann у НАБУ називають фірмою, підконтрольною Мартиненку, йдеться у розслідуванні.

Згідно з даними офіційного австрійського реєстру юридичних осіб, в обох компаній – К Steuermann і Bollwerk – спільний директор – Вольфганн Айбергер. У Bollwerk він ще й акціонер.

Контракти з Bollwerk державне підприємство почало укладати за керівництва Руслана Журила. Видання «Лігабізнесінформ» писало, що Журило був призначений у 2014 році гендиректором «Об’єднаної гірничо-хімічної компанії» за протекцією Мартиненка.

Сам Мартиненко факт протекціонізму спростовував.

На час слідства НАБУ рішенням Солом’янського районного суду міста Києва 21 січня 2017 року голова правління ПАТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» Руслан Журило був відсторонений від виконання обов’язків, натомість контракти продовжують укладати із австрійською фірмою-посередником.

«Керівництво об’єднаної гірничо-хімічної компанії досі контролюється паном Журилом» – наводять «Схеми» у розслідуванні пряму мову Сергія Лещенка. Сам Руслан Журило у коментарі журналістам це спростував.

«Схеми» також звернулися по коментар до Микола Мартиненка. У відповідь колишній народний депутат звинуватив редакцію Радіо Свобода у необ’єктивності та зазначив, що «готовий в будь-якому суді довести безпідставність фейкових звинувачень з боку НАБУ, які вони малювали понад два роки».

ваше враження:

Discover more from УКРОПИ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading