Заступник держсекретаря Кабміну уникнув люстрації завдяки листу фігуранта справи «рюкзаків Авакова» – «Схеми»

Заступник державного секретаря Кабінету міністрів Сергій Дехтяренко уникнув люстрації завдяки листу-«індульгенції» за підписом колишнього заступника міністра внутрішніх справ, а нині фігуранта так званої справи «рюкзаків Авакова» Сергія Чеботаря. Цей лист фактично дав змогу Дехтяренку обратись на посаду заступника державного секретаря Кабінету міністрів і очолити  міжвідомчу робочу групу з питань координації антикорупційної реформи. Про це йдеться у матеріалі «Недолюстровані» журналістів програми «Схеми» (спільного проекту Радіо Свобода та каналу «UA:Перший»).

Відповідно до документів, які опинилися у розпорядженні журналістів, Сергій Дехтяренко обіймав посади в Міністерстві внутрішніх справ достатньо часу, щоб потрапити під дію закону «Про очищення влади» – сукупно більше одного року у період 2010-2011 років. Таким чином на нього мала б розповсюджуватись заборона займати державні посади.

Так, у червні 2010 року його призначили першим заступником керівника департаменту контрольно-ревізійної роботи МВС. У квітні 2011 року його призначили заступником керівника управління фінансової інспекції МВС. Працював він там до липня.

Люстраційну перевірку здійснював Кабінет міністрів і порушень ніяких не виявив, йдеться у матеріалі «Схем». Журналісти з’ясували, що Сергій Дехтяренко уникнув люстрації завдяки листу від Сергія Чеботаря, який на той момент був заступником міністра внутрішніх справ, а нині є фігурантом так званої справи «рюкзаків Авакова». Міністерство надало редакції цей лист, однак у ньому майже усі дані  були приховані, бо визначені відомством як такі, що містять конфіденційну інформацію.

Утім, програмі «Схеми» все одно вдалося розшукати незамальований документ.

У ньому Сергій Чеботар пише, що, на його переконання, департамент та управління, де Дехтяренко був заступником, не були самостійними підрозділами. У листі для доказів Чеботар зазначив, що вони не мають власної управлінської вертикалі та банківського рахунку. А це, мовляв, означає, що очільники таких підрозділів не потрапляють під дію закону «Про очищення влади».

Водночас журналісти виявили, що відповідно до тодішніх офіційних положень, цей департамент та управління, навпаки, вважалися самостійними і це прямо вказано в офіційних документах.

У законі «Про очищення влади» йдеться, що заборона займати посади у владі застосовується до осіб, які за президентства Віктора Януковича обіймали сукупно не менше одного року посади, у переліку яких є й така – «керівник, заступник керівника самостійного структурного підрозділу центрального органу (апарату) Міністерства внутрішніх справ України».

Журналісти роблять висновок, що Дехтяренко згідно з законом «Про очищення влади» підлягає люстрації.

Підтверджує це і голова громадської ради з питань люстрації при Мін’юсті Тетяна Козаченко.

«Самостійний структурний підрозділ – це найвищий фактично підрозділ центрального апарпату, керівник або заступник якого призначається першою особою і який безпосередньо очолює і веде відповідний напрямок у відповідному органі, – зазначила Козаченко. – І окремий рахунок чи печатка не те, що не має значення. Взагалі й не повинен мати, бо це склад центрального апарату відповідного органу. Наприклад, у МВС таких керівників і таких органів органів було більше 20. А вони визначили своїм листом, що в них самостійних структурних підрозділів тільки два – це Управління держохорони і ДАІ. Щоб прикрити собі тил, вони вже навіть після 2014 року позмінювали положення про деякі підрозділи, просто забравши слово «самостійний».

Сергій Дехтяренко у коментарі «Схемам» запевнив, що все було відповідно до процедури: «Матеріали надавалися по процедурі. Всі органи дивляться і, наскільки я пам’ятаю, Мін’юст дає висновок – підпадаю чи не підпадаю».

На запитання журналіста, чи саме за висновком Чеботаря він уникнув люстрації, Дехтяренко тільки відповів, що висновок щодо нього «висів на сайті Кабміну».

Таким чином, Дехтяренко у 2016 році переміг на конкурсі на посаду заступника держсекретаря Кабміну. А ще пізніше, у червні 2017 року, очолив міжвідомчу робочу групу з питань координації антикорупційної реформи. За інформацією секретаріату уряду, ця група розробила план заходів на 2018 рік з реалізації стратегії комунікації у сфері запобігання та протидії корупції, однак його ще не затвердив Кабмін.

Водночас ані заступник голови у цій групі Артем Біденко, який також є держсекретарем Міністерства інформполітики, ані сам Сергій Дехтяренко не змогли пригадати,  як саме відбулося призначення голови робочої групи з питань координації антикорупційної реформи.

ваше враження:

Discover more from УКРОПИ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading