Європейська комісія розслідує підозріло високу кількості банкнот номіналом 500 євро

500euro

Європейська комісія (ЄК) планує провести розслідування підозріло високої кількості банкнот номіналом 500 євро в єврозоні. Даний крок стане одним із заходів щодо запобігання фінансування тероризму в Європі, запущеного після паризьких терактів в кінці минулого року.

В багатьох торговельних точках в ЄС відмовляються приймати купюри в 500 євро, однак їхня частка в єврозоні становить близько 30% від загальної кількості купюр, що, на думку експертів, занадто високо. У ЄЦБ відзначають, що частка 500-єврових купюр з 2002 року зросла непропорційно сильно щодо банкнот меншого номіналу.

«Використання купюр великого номіналу, зокрема 500 євро, є проблемою, про яку повідомляють правоохоронні органи, тому що подібні банкноти користуються великим попитом серед кримінальних елементів через їх високу вартість і невеликого обсягу», – йдеться в обґрунтуванні передбачуваного розслідування – документ потрапив в розпорядження журналістів.

ЄК працюватиме спільно з Європолом та поліцейської службою Євросоюзу, однак основний контроль за грошовою масою ЄС перебуває в ЄЦБ, який, за словами його глави Маріо Драгі, готовий до змін, проте ніяких рішень поки не прийнято.

Раніше глава європейського відомства по боротьбі з шахрайством (Olaf) Джованні Кесслер закликав європейську владу скасувати купюру в 500 євро в рамках боротьби з корупцією. За його словами, вартість 500-єврової купюри в п’ять разів вище банкноти найвищого номіналу в США – 100 доларів, що пропонує високу концентрацію купівельної спроможності і конвертованість глобальної валюти в одному папірці.

Правда України

ваше враження:

Discover more from УКРОПИ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading