Підсудний мер кернес намагається залишити Фрунзенський та Жовтневий райони Харкова

kernes

Підсудний мер кернес намагається залишити Фрунзенський та Жовтневий райони Харкова.

У Харкові не буде Ленінського, Дзержинського та Орджонікідзевського районів. Але Фрунзенський та Жовтневий Кернес вирішив залишити.

Харківський міський голова Геннадій Кернес підписав розпорядження про перейменування 48 вулиць і трьох з дев’яти районів міста в процесі декомунізації.

Як повідомляє прес-служба міськради, Дзержинський район перейменований в Шевченківський, Ленінський – в Холодногорский, Орджонікідзевський – Індустріальний.

«Жовтневий район зберіг свою назву, але тепер називатиметься на честь декількох знаменних дат, які відзначаються в Україні в жовтні. Те ж саме стосується Фрунзенського району: його назва залишилося колишнім, але тепер він буде називатися на честь Тимура Фрунзе – льотчика-винищувача, Героя Радянського Союзу, уродженця Харкова, героїчно загинув у 1942 році», – йдеться в повідомленні міськради.

У листопада 2015 року топонімічна комісія Харкова рекомендувала в рамках декомунізації перейменувати Ленінський район в Залізничний, Орджонікідзевський – в Індустріальний, а Дзержинський, Фрунзенський та Жовтневий назвати так само, змінивши їх присвята.

Дзержинський район, названий на честь ініціатора червоного терору і засновника ВЧК Фелікса Дзержинського, пропонувалося присвятити братові більшовика – лікареві Владиславу Дзержинському, який з 1915 року очолював кафедру неврології та психіатрії Харківського університету.

Фрунзенський район пропонувалося назвати на честь лейтенанта Тимура Фрунзе – льотчика-винищувача, який народився в 1923 року в Харкові в родині революціонера Михайла Фрунзе.

Нагадаємо, що Михайло Фрунзе – більшовик і командувач частинами Червоної армії під час Громадянської війни. З грудня 1920 року – уповноважений Реввійськради в Україні. Керував розгромом Повстанської армії Махна.

«Жовтневий район носитиме назву місяця, в якому Україна звільнили від фашистських загарбників. 20 жовтня 2009 колишній президент України Віктор Ющенко підписав Указ “Про День визволення України від фашистських загарбників”, який наказував відзначати цю пам’ятну дату щорічно 28 жовтня. Саме в цей день в 1944 році було покладено кінець поневоленню території України нацистами », – говорилося в повідомленні міськради.

У топонімічної комісії стверджують, що Комінтернівський район, попри своє комуністичне назву, не підпадає під дію закону про декомунізацію.

Правда України

ваше враження:

Discover more from УКРОПИ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading