Фонд державного майна України пропонує спростити процедуру продажу державних об’єктів незавершеного будівництва

недобудови

Фонд державного майна України пропонує спростити процедуру продажу державних об’єктів незавершеного будівництва (адміністративного чи господарського призначення). “Коли ми говоримо про приватизацію ОНБ – об’єктів незавершеного будівництва – йдеться про державні недобудови адміністративного або господарського призначення. І ні в якому разі не про житлові будинки, які належать не державі, а забудовникам. Тому приватизувати ці житлові будинки ФДМ ніяк не може” , – повідомив глава ФДМ Ігор Білоус.

За словами глави відомства, перш за все йдеться про недобудови адміністративного призначення, закладених багато років тому, часто напівзруйновані. “Добудовувати їх немає ні можливості, ні сенсу: часто це порослі травою фундаменти в невеликих населених пунктах”, – запевняє Ігор Білоус.

Згідно з підготовленим Кабінетом міністрів законопроекту №3431, який був зареєстрований у Верховній Раді 9 листопада 2015, Фонд держмайна запропонував спростити процедуру продажу недобудов наступним чином: дозволити продавати такі об’єкти під розбір на будівельні матеріали без землі. Крім того, Фонд пропонує внести зміни до переліку документів, необхідних для продажу недобудови. У разі прийняття цієї норми необхідність в отриманні дозволу на будівництво відпаде. Його замінять накази ФДМ про включення об’єкта до приватизаційного переліку і про прийняття рішення про приватизацію такого об’єкта.

Ще одним нововведенням, запропонованим Фондом держмайна, є нова методика оцінки об’єктів, яка в даний час знаходиться на підписі у прем’єр-міністра. В її основу покладена ринкова вартість об’єкта, тоді як сьогодні застосовується стандартизована вартість за даними балансової звітності, яка не враховує ліквідність і перспективність об’єкта. Крім того, ФДМ пропонує дати “зелене світло” незалежним оцінювачам.

Проблема недобудов вже давно перестала бути точковою і перейшла в розряд масового явища. Згідно з даними Державної служби статистики, станом на 1 січня 2015 кількість недобудов в Україні становило 14,915 тис. од., що на 8,9% або 1,465 тис. од. менше, ніж станом на 1 січня 2014 року. При цьому нежитлові будівлі серед об’єктів незавершеного будівництва становили 38,4% або 6,718 тис. од.

Найбільша їх кількість зафіксована в Донецькій (1 201 од.), Харківській (928 од.), Львівській (864 од.), Хмельницькій (849 од.) та Житомирській областях (842 од.). Найменше їх у Рівненській (273 од.), Закарпатській (336 од.) та Чернівецькій областях (343 од.).

При цьому невтішний показник повністю законсервованих і тимчасово припинених об’єктів будівництва: таких із загального числа недобудов 58,9% або 8,788 тис. од.

Правда України

The post Фонд державного майна України пропонує спростити процедуру продажу державних об’єктів незавершеного будівництва appeared first on ПРАВДА УКРАЇНИ.

ваше враження:

Discover more from УКРОПИ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading