Уряд Яценюка наполегливо проштовхує повернення корупційного техогляду

техогляд

Кабмін уже розробив правила обов’язкового техогляду авто, який збираються повернути (його скасували, нагадаємо, за минулої влади через те, що він був джерелом корупції).

Якщо парламент за нього проголосує, то проводити огляди будуть тільки СТО, які отримали дозвіл від Мінінфраструктури. Експерти кажуть: це знову ж шлях до корупції.

У Міністерстві інфраструктури розробили законопроект, за яким обов’язковий техогляд доведеться проходити раз на два роки. Звільняються від нього тільки нові авто в перші чотири роки після покупки.

Чиновники запевняють, що огляд потрібен для зниження аварійності на дорогах.

Проводити його збираються не за допомогою поліції, а на приватних СТО, правда, із застереженням – вони повинні отримати ліцензію.

«Для того щоб отримати дозвіл на перевірки, СТО повинні будуть мати відповідне обладнання за європейським стандартом. Також в штаті станції повинен бути експерт, який пройде спеціальне навчання і отримає індивідуальну печатку. Він нестиме особисту відповідальність за якість перевірки транспорту, що ліквідує будь-які можливості для корупції»- сказали в прес-службі Мінінфраструктури.

Експерти стверджують, огляд автомобіля потрібен, але не згодні з тим, які саме неполадки будуть враховувати.

«Згідно з постановою Кабміну, перевірятиметься справність одометра (вимірює пробіг автомобіля), справність кондиціонера, наявність сколів на дисках або іржі на кузові. Яке це має відношення до безпеки дорожнього руху? Ніякого», – вважає автоексперт Олег Назаренко.

Автоюрист Володимир Караваєв вважає також, що перевіряти автомобілі потрібно, але тільки називати це треба діагностикою.

«Як тільки люди чують «техогляд», люди згадують «колишні часи», коли талон просто купувався (хабар коливалася від 300 до 1000 грн. – Ред.). Тому краще говорити про діагностику, яка сьогодні коштує відносно недорого – 160-200 гривень. Краще буде зобов’язати водія проходити діагностику раз на два роки і там, де він вважає за потрібне», – сказав Володимир Караваєв.

«Він уточнює, що якщо йти шляхом акредитації, то всім стає ясно, що« акредитація означатиме хабар». Цей хабар буде закладена у вартість послуг, тобто техогляду», – підводить він підсумок.

Керівник відділу сервісу одного з СТО Руслан Нікітін вважає, що техогляди не потрібні: «Мені здається, це чергова спроба створити корупційну схему, тому що папери на проведення СТО отримають ті станції, які« занесуть» більше».

Правда України

ваше враження:

Discover more from УКРОПИ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading