В Україні останнім часом відчутно посилились девальваційні очікування

гривня

Девальваційні очікування українського бізнесу в останні місяці дещо посилились всупереч піврічній стабільності на валютному ринку.

Про це повідомляється на сайті Національного банку України з посиланням на результати чергового опитування керівників підприємств, проведеного регулятором в серпні-вересні 2015 року.

За інформацією НБУ, ослаблення національної валюти через 12 місяців прогнозують 80,7% респондентів.

У той же час, згідно з опитуванням, керівники підприємств очікують пожвавлення ділової активності протягом наступних 12 місяців. Так, індекс ділових очікувань у третьому кварталі вперше після другого кварталу 2014 перевищив значення 100% і досяг 100,2%. Найбільш оптимістично налаштовані сільськогосподарські і торгові підприємства, а також компанії, що здійснюють тільки імпортні операції.

Враховуючи очікуване відновлення виробництва, підприємства прогнозують зростання своїх потреб у позикових коштах найближчим часом. Серед тих, хто планує брати банківські кредити для фінансування своєї діяльності (34,9% опитаних), переважна більшість воліє кредити в національній валюті (87,1% респондентів).

Другий квартал поспіль зросла частка компаній, які не відчувають проблем з проведенням операцій за банківськими рахунками (90,9% порівняно з 84,3 %% в II кварталі 2015 року).

Також НБУ зазначає, що український бізнес поліпшив інфляційні очікування, і в наступні 12 місяців компанії в середньому очікують зростання споживчих цін на 25,5%, у той час як за результатами першого кварталу вони прогнозували споживчу інфляцію в розмірі 27,3%.

В опитуванні НБУ взяли участь 858 підприємств з 22 регіонів країни (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, а також Донецької та Луганської областей), які представляють економіку за основними видами діяльності, формами власності, розмірами та кількістю працівників. НБУ підкреслює, що результати опитувань є відображенням думки респондентів – керівників підприємств України і не є оцінками регулятора.

Правда України

ваше враження:

Discover more from УКРОПИ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading